FC Barcelona – wereldwijd succes met lokale roots

Voetbal kan een spel zijn dat gedomineerd wordt door de ego’s van miljonairs en de overdracht van onwerkelijk grote sommen geld, maar voor FC Barcelona, ??dat over het algemeen beschouwd wordt als de beste club van de wereld, gaat het over nog veel meer.

Vanuit het traditionele mijden van sponsoring of lideigenaars tot aan hun rol als de kampioenen van Catalonië, zijn er tal van redenen waarom dit team alle eer naaleeft aan hun slogan van ‘meer dan een club’. In feite, is voetbal in Barcelona veel meer dan een spel.

Generaties van levende legendes hebben onderscheidende kastanjebruine en paarse strepen van het team gedragen. Maart 2012 leidde de 24-jarige Lionel Messi de club tot nieuwe hoogten met de sloop van Bayer Leverkusen 7-1 in Camp Nou. De vijf doelpunten van de Argentijn zorgden voor een nieuw record in de Champions League.

Maar Messi is slechts een in een lange rij van goalscorende goden die de inwoners van de stad en de talloze fans over de hele wereld hebben geïnspireerd, en dit nieuwe record maakte deel uit van een opeenvolging van lofbetuigingen bereikt door Barça in de loop der jaren. FC Barcelona heeft meer Europese bekers dan enig ander team en won alle officiële competities die het heeft gespeeld ten minste een keer. In 2009 is de club erin geslaagd om de Copa del Rey, La Liga, de Champions League, de Spaanse Supercup, de Europese Supercup en de World Cup voor Clubs, allemaal in een jaar te winnen.

Oorsprong

Het begon allemaal in 1899 met een advertentie in een lokale krant te adverteren voor iedereen die zou willen komen opdagen bij de kantoren van de krant om voetbal te spelen in Barcelona. De man achter de advertentie, Zwitserse voetbalpionier Hans Kamper, zou de club met haar internationale opzet naar een aanzienlijke vroeg succes gaan leiden. Twee decennia later kreeg FC Barcelona zijn eerste stadion in Les Corts, met een ledental van 22.000.

De Spaanse Burgeroorlog was het begin van een aantal donkere jaren voor het voetbal in Barcelona – een aantal spelers streden tegen de rebellie van Franco en de president van de club werd vermoord in een poging om de lokale moraal te dempen. Na de overwinning van de fascisten werd de rol van de club als een krachtig symbool van het Catalaanse verzet zet in de schijnwerpers van de nieuwe regeling gezet. Dit omvatte een berucht kleedkamerbezoek van het hoofd van de veiligheidsdiensten van Franco, na een overwinning tegen Barcelona op lange termijn rivalen Real Madrid – toen de twee zijden elkaar weer ontmoetten won de laatstgenoemde club met een verdachte 11 doelpunten tegen een.

De jaren 1970 brachten de dood van Franco en een nieuw elan bij de club. Buitenlandse spelers als Johan Cruijff en Diego Maradona zetten FC Barcelona op het pad van de megaprestatie die de club tot op de dag doorzet.

De club en de stad

barca-supporters-by-jas_gdIn de loop van dit tumultueuze geschiedenis van FC Barcelona heeft de club 130.000 ‘socis’, of leden weten op te bouwen. Als de op een na rijkste club ter wereld zijn het deze enthousiastelingen die de eigenaars zijn, een feit dat helpt om het team te verbinden met de stad. Het lidmaatschap wordt vaak gegeven aan pasgeboren baby’s als een tweede doop op basis van voetbal.

De invloed van het team op het voetbal in Barcelona is overal te zien. Van purper en kastanjebruin versierde balkons tot aan jonge kinderen die Messi’s triomfen herbeleven op hun lokale plein, in Barcelona zoemt het constant van de delicate ritmes van het mooie spel.

Loop de stad door tijdens ‘El Clásico’ – een wedstrijd tussen Barça en eeuwenoude rivalen Real Madrid, en je zult bijna elke bar vol zien zitten met de lokale bevolking op de rand van hun stoel. Hoewel een kaartje bemachtigen voor El Clásico in Camp Nou zeer moeilijk is (ondanks het feit dat het het grootste stadion in Europa is), zorgen de fans voor een schitterende sfeer op of buiten de terrassen. Gelegenheden voor mijlpalen worden vaak gevierd door de menigte zie zich verzamelt op Las Ramblas.

Met zijn internationale uitstraling, en de sterke trots op de Catalaanse identiteit, om nog maar te zwijgen van het succes als merk, is FC Barcelona is als een spiegel van de stad zelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here